twitter twitter

Vlaanderen koos voor een regering ELIO II (8 juni 2014)

 

Met deze statement zal ik op twitter geen honderden retweets op mijn naam kunnen schrijven, maar ik erger mij de laatste weken blauw aan de hoerakreten vanuit ideologisch rechtse hoek of van voorstanders van een federale centrumrechtse coalitie. Ik erger mij blauw aan de hoerakreten van Vlaams-nationalisten, confederalisten en separatisten.

Bart De Wever vroeg aan de Vlaamse kiezers om te kiezen tussen hem en de PS. Hij vroeg de kiezer om tegen ELIO II te stemmen. Hij vroeg een afstraffing van de federale regering ELIO I. Maar de Vlaamse kiezer koos voor een bevestiging van ELIO I en gaf het ideologisch centrum 2 zetels meer en het ideologisch linkse kamp 1 zetel meer. De Vlaamse kiezer liet de ideologische rechterzijde achter met 4 zetels minder.

We halen er even de cijfer bij:

Vlaamse zetels in het Federaal Parlement

 

RECHTS

CENTRUM

LINKS

 

NV-A

VB

LDD

Totaal

CD&V

Open VLD

Totaal

SP.a

Groen!

Totaal

2010

27

12

1

40

17

13

30

13

5

18

2014

33

3

0

36

18

14

32

13

6

19

       

-4

   

.+ 2

   

,+ 1

                     

ELIO I

2010

43

               

 

2014

45

               

 

In vergelijking met 2010 zakt de rechterzijde met 4 zetels en heeft een centrumrechtse coalitie 2 zetels minder. En dit terwijl de linkerzijde 1 zetel won en een centrumlinkse coalitie 3 zetels meer heeft dan in 2010.

Bart De Wever slaagde er dus niet in de rechterzijde in Vlaanderen sterker te maken, wel integendeel het verloor 4 zetels. Hij slaagde er op federaal niveau niet in de kiezer te overtuigen van zijn “Verandering Voor Vooruitgang”. Hij slaagde er niet in om ELIO I af te straffen, want de kiezer gaf ELIO II 2 zetels meer dan in 2010. De cijfer liegen niet. Waar hij wel in slaagt is het verenigen van nagenoeg alle rechtse stemmen en het salonfähig maken van 3 Vlaams Belang zetels.

De resultaten van de verkiezingen op federaal niveau leren ons dat een confederaal België en/of een Vlaamse onafhankelijkheid nu eigenlijk verder van ons verwijderd zijn dan in 2010.

Het is ook duidelijk dat de Vlaamse kiezer van mening is dat de oplossingen voor de crisis, de centrumlinkse oplossingen zijn, zoals we deze de afgelopen jaren op ons bord kregen.

De resultaten van de verkiezingen leren ons dat de Vlaming op federaal niveau koos voor een verderzetting van de centrumlinkse regering en niet voor een centrumrechtse regering onder Bart De Wever. Ik zie daarin geen enkel signaal om hoera te roepen noch om te vieren. Ik zie daarin geen enkel signaal om te besluiten dat een centrumrechtse coalitie de ziel weergeeft van de verkiezing. De enige ziel die ik zie op federaal niveau is het centraliseren van de rechtse stemmen en het dalen van de rechtse stemmen.

Mijns inziens gaf de kiezer twee sterke signalen:

  1. Geen versplintering meer op rechts.

  2. Bedankt ELIO I, doe zo voort!

Hoezeer ik het als rechts-ideologisch denker betreur, durf ik de democratische realiteit recht in de ogen kijken en deze te aanvaarden. Zij die deze realiteit niet zien en hoera roepen doen dit uit een zekere cognitieve dissonantie of vanuit een surreële overwinningsroes.

Menig commentatoren en politicologen zijn van mening dat er op federaal niveau een communautair paarse of een centrum-paarse regering komt (NV-A/ CD&V – PS/CDH) wat in Vlaanderen, maar in mindere mate in Wallonië, een electorale reflectie is van de regionale verkiezingen. In elk geval  is het absoluut geen weergave van de federale verkiezingen in Vlaanderen en Wallonië. Op zich wel een samenstelling binnen een confederale logica, maar dat lijkt mij eerder een opportunistische dan een ideologische instelling.

Mocht hij toch in dergelijke regering stappen dan zou dit betekenen dat Bart De Wever zijn Vlaamse ziel verkoopt voor een valse visie op de ziel van de Vlaamse kiezer of binnen een opportunistische pseudo-confederale logica.

Ik hoop echter dat Bart de Wever niet de macht om de macht liefheeft, noch de democratie op zijn cijferlogica aanbidt. Ik hoop dat hij niet zomaar in elke regering stapt maar dat hij in de eerste plaats zijn partij, zijn leden en hun beginselen respecteert. Ik hoop dat hij enkel in een federale centrumrechtse regering stapt. Ik hoop op een regering De Wever I.

 

Ignace Vandewalle

Parlementair medewerker Jean Marie Dedecker

Eerlijk realistisch vrijdenker

 

 

<< Terug naar alle berichten

Bookmark and Share

© 2024 Ignace Vandewalle  |  webdesign by Creatief.be