twitter twitter

De Zwevende Dag - Halloween dood spoor van politiek opportunisme

Halloween: dood spoor van politiek opportunisme.

Nadat politici deur aan deur naar stemmen kwamen ronselen was het de beurt aan de 'trick or treaters' van Halloween om je deurbel te teisteren. In de Verenigde staten verkleden kinderen zich niet enkel in Dracula en Frankenstein, maar ook in Donald Trump om je de stuipen op het lijf te jagen.

Politici die angst aanjagen, zo zijn er wel meer. Merkel zal alvast niemand meer de boom injagen met haar 'Wir schaffen das'. Voor Angie geldt ook het adagium: 'al is de dwaasheid nog zo snel de democratie achterhaalt haar wel'. Mutti houdt het gelukkig voor bekeken. Haar Mao-ogende maatpakjes verdwijnen binnen drie jaar van mijn tv-scherm en haar coiffeur/coiffeuse gaat ook best samen met die van Trump, Johnson en Wilders met pensioen.

Kerstmarkt of wintermarkt?

Het is triestig gesteld met de kapsels van politici. Pol Van den Driessche kwam zelfs zonder kapsel een drie jaar oude beslissing aanvechten. Kerstmarkt of wintermarkt? Een debat tussen dwergen die op een berg staan en zich plots belangrijk wanen, tot Theo(loog) Francken de post van Pol deelde en retweette. Paus Pol van Brugge kwam de katholieke waarde van een sage verdedigen. Kerstmis is nochtans geen Vlaamse traditie. De geboortedatum en het geboortejaar van Jezus wordt in geen van de evangelies vermeld. Pas in de vierde eeuw na Christus besliste Constantijn de Grote dat Jezus toevallig geboren werd op dezelfde dag als de Perzische god Mithra en de Romeinse zonnegod Sol Invictus. Zo geschiedde het dat katholieken kerstmis en de geboorte van Jezus vieren op 25 december. Sinds begin vorige eeuw is het kerstfeest een geseculariseerde, platte commercie geworden. Beste Pol, laat ons liever een neutrale naam gebruiken dan een sprookje aanbidden.

Comical Crombez en zijn teletubbies

Aan het sprookje van de rode Teletubbies komt ook een einde. De titanen van 2012 zijn hobbits anno 2018. Termont, Vande Lanotte, Gennez, Crombez, Deconinck, Vanvelthoven, Kitir, Landuyt, Van der Maelen... allen ze zijn gedecimeerd tot politieke randfenomenen. Gelukkig kunnen de verliezers zich volgend jaar kandidaat stellen voor de parlementsverkiezingen. De weinige winnaars en burgemeesters: Ridouani, Verwimp, Top, IJzermans, Vandenberghe, Snoeck, Lansens ... en wellicht Bonte, mogen helaas niet zetelen in het parlement en kunnen enkel binnen een scenario van keizersbedrog kandidaat zijn op 26 mei. De idiotie van zijn dwaze cumulcatastrofe dringt nu pas goed tot Fake Mail John door. Het overkomt hem wel vaker. De valsheid van de F-16 e-mails was voor een tiener duidelijk, maar Crombez zag het niet. Als De Wever de politieke strateeg van zijn generatie is dan is Comical Crombez de politieke kluns van deze eeuw. Gelukkig voor de andere politieke partijen hanteert Den John de kunst van machtsbehoud en klampt hij vast aan zijn mandaat van partijvoorzitter.

Van kunst naar zwerfvuil

Dat je niets van kunst moet kennen om schepen van Cultuur te zijn bewees Kristof Pirard (Open Vld). Hij wou de schaarse inwoners van zijn idyllisch dorpje Heers beschermen tegen 24 beschilderde betonnen paraplu's en liet omwille van de veiligheid het kunstwerk als zwerfvuil op het containerpark dumpen. Kunstenares Lien Vanoppen kreeg net geen GAS-boete voor sluikstorten. Misschien las Pirard ergens iets over (zelf)vernietigende kunstwerken van Gustav Metzger of Banksy en meende hij dat alle kunst nu door de hakselaar mocht.

In Gent kennen ze wel iets van kunst. De kunst om zich eindeloos belachelijk te maken. De sjerpstrijd is er een stervende zwaan van democratie. Een schabouwelijk schouwspel van pluchepakkers strijdend voor de grootste flosj. Filip Watteeuw (Groen) wil de driekleur en heeft een plan. Hij circuleert rond Open Vld en CD&V in de hoop dat er een knip komt tussen de twee, een circulatieplan zeg maar. Watteeuw fietste 13.183 stemmen bij elkaar en wil graag de schone lucht maken in Gent. Matthias De Clercq haalde 11.000 voorkeurstemmen meer dan Watteeuw en wil wraak nemen voor Opa Willy die in 1976 na een monsterscore buitenspel werd gezet. Hij klikt zich daarvoor vast aan oma Mieke Vanhecke die de CD&V Gent reanimeerde. De Clercq laat de liberale kiezer weten ofwel word ik burgemeester ofwel laat ik het beleid over een 'mini-Versnick' Christophe Peeters, en de gazelles Bracke en D'hose. Zijn 24.000 voorkeurstemmen hebben enkel een democratische waarde als hij de sjerp mag omgorden, zo niet belanden ze als betonnen kunstparaplu's op het containerpark.

We zouden het bijna vergeten maar liberale stemmenkampioen en ex-premier Guy Verhofstadt, ooit goed voor 565.359 voorkeurstemmen als lijsttrekker bij Europese verkiezingen, moest het als lijstduwer stellen met een schamele 2267 stemmen. Hij zal een tandje moeten bijsteken wil hij nog een rondje meedraaien in het Europese politieke schouwspel.

Winteropvang voor politiek daklozen

Het belabberde theater rond politieke benoemingen is allesbehalve een mooi schouwspel. 'Winter is coming' en er moet dringend opvang voorzien worden voor de politiek daklozen anders komen ze om van ontbering of vrieskou. Nadat de Open Vld haar schuif met bezoedelden mocht leegmaken door 'Turteltaks'-Annemie en 'Foefelende' Fientje Moerman respectievelijk in de Europese Rekenkamer en het Grondwettelijk Hof te dumpen, is nu CD&V aan de beurt. Naar verluidt leverde Steven in de marge van het Arcopar/Belfius-debacle hand-en-spandiensten aan het ACW (beweging.net) maar dat belet CD&V niet om hem voor te dragen voor de Nationale Bank van België. Als directeur moet Vanackere het zien te rooien met een schamel maandloon van 28.000 euro, wat ongeveer 9000 euro meer is dan premier Michel. Onze centrale bank is een Belgische Bilderberg Groep waar geparachuteerde politici en kabinetsmedewerkers heimelijk keuvelen met economische edelen zoals de telgen van de Frère-dynastie. Het is een politieke achterkamer met invloed tot in de kleinste politieke en economische uithoeken. Open Vld is bij monde van Alexander Decroo niet akkoord omdat de laatste vrouw uit het genootschap verdwijnt en vervangen wordt door een man. Maar een oplossing is in zicht. Volgens wilde geruchten overtuigden de CD&V-vrouwen Steven om samen met Bo van Spilbeek het glazen plafond te wassen en als Stefanie Vanackere plaats te nemen in het directiecomité.

Tijdens Halloween schrikt de politiek niet om zich van zijn slechtste kant te laten zien. In de naweeën van de verkiezingen kibbelen politici om burgemeesterssjerpen, kerstsjaals en gouden handdrukken. Er wordt stevig gespind om ons duidelijk te maken dat het om de inhoud gaat, dat politieke partijen plichtsbewust de bekwaamste mensen op de juiste plaats willen. Maar als een schepen van cultuur kunstwerken als zwerfvuil op het containerpark dumpt, is het duidelijk dat er meer aan de hand is. Politiek brengt macht, invloed en geld samen in één mandaat. Het verwerven van zo'n mandaat zal nooit geen schoonheidswedstrijden winnen.

 

Ignace Vandewalle

 

<< Terug naar alle berichten

Bookmark and Share

© 2024 Ignace Vandewalle  |  webdesign by Creatief.be